door Sabra Issa

Je hebt vast wel eens een advertentie gezien die aangeeft; “vakantie bungalow te huur in een bosrijk gebied, gratis fietsen, 4-6 volwassenen en 2 kinderen onder de 12 jaar”. Niemand zou het (nuchter en zonder stufi te ontvangen) overwegen om deze bungalow te huren, om vervolgens op te komen dagen met 12 volwassenen en een halve kleuterklas.

Illustraties-~-Content-is-king

Waarom niet? Ten eerste, omdat jij vanochtend geen borrel bij de koffie hebt genomen en weet dat 12 volwassenen in een bungalow, geschikt voor 4 tot 6 personen, nou niet het beste recept is voor een relaxte vakantie. Ten tweede, omdat je het logische risico loopt dat de verhuurder de helft van de aanwezigen doorstuurt naar de dichtstbijzijnde camping, of, als hij slim is, jou laat betalen voor een extra bungalow.

Hoe dan ook; je gebrek aan respect voor de specificaties zullen vervelende consequenties met zich meebrengen.

Waarom veranderlijke content jouw design aantast

De meeste designers zijn gewend aan het ontwerpen van flexibele elementen die – binnen de grenzen van de redelijkheid – elke hoeveelheid content aan kunnen. Dit gedrag komt van het eeuwenoude idee dat een klant, een copywriter of iedereen en zijn moeder, in staat moet zijn om content te kunnen toevoegen, verwijderen of aanpassen, zonder dat het design daar onder lijdt.

Helaas; hoe goed je design ook is, het zal hier altijd onder lijden. En in de meeste gevallen niet zo een klein beetje ook.

Tegenwoordig is design meer dan een verzameling van grafische elementen. Inherent aan hedendaags design is haar invloed op de user interface stroom, waar content een onderdeel van is en geen leidend element. De lengte, grootte en uitstraling van deze content is essentieel voor de conversie en zou daarom een onderdeel moeten zijn van het functioneel ontwerp.

Allemaal aan het functioneel ontwerp!

De bottleneck is het ontbreken van een duidelijk onderscheid tussen gefixeerde content en flexibele content, en het gebrek aan inzicht daar in. Wanneer dit duidelijk is, kan er geen misverstand meer bestaan over de implementatie van het design.

Nu hoor ik ergens in mijn achterhoofd weer de zoveelste copywriter gillen dat “ik toch mag schrijven wat ik wil verdorie!’. Ook de SEO-er piept dat hij echt die tien zoekwoorden in de navigatie nodig heeft. En de programmeur… die zegt helemaal niks, want het kan em aan z’n reet roesten wat waar moet en hoe groot het moet zijn.

De enige oplossing ligt in het functioneel ontwerp. Om een functioneel ontwerp te kunnen maken wat het conversie verhogend design bewaakt en tegelijkertijd rekening houdt met content, dient het een product te zijn van het content FO en het SEO FO. Een overzicht van de vorm en functie van de content, hiërarchie en navigatie.

Alleen dan kan de designer zijn onderdelen in kaart brengen zonder dat er conflicten optreden. En een design opleveren dat content en conversie maximaal optimaliseert. Content is king, maar ik baas blijft dus altijd van toepassing.

Laat een reactie achter