door Pim Kuhbauch

Als je aan mij vraagt welk Content Management System (cms) ik het fijnst vind werken hoef ik daar niet lang over na te denken; het antwoord is WordPress. De mogelijkheden binnen het systeem, zoals het toevoegen van plugins, en het gebruikersgemak maken het voor velen het go-to cms als het om een website gaat. In dit blog leg ik uit hoe je gebruikers kan toevoegen met WordPress.

illustratie users toevoegen

WordPress kent meerdere rollen voor gebruikers binnen het systeem waarbij de ene rol meer kan dan de andere. Zo kan een auteur berichten maken en publiceren, en een redacteur ook de berichten van andere schrijven. Boven dit alles staat de beheerder, de hoogste rol binnen de website. Deze ‘functie’ is eigenlijk alleen weggelegd voor de bouwer van de site of degene met de meeste kennis en/of ervaring van het werken binnen een cms. Een niet voorzichtige beheerder zou bijvoorbeeld zo maar delen van de site kunnen verwijderen die toch wel essentieel zijn.

Het toevoegen van een nieuwe gebruiker is een vrij eenvoudige handeling en is stapsgewijs toe te passen:

Je begint door binnen het cms (wanneer je zelf ingelogd bent) naar in het menu aan de linkerkant naar ‘gebruikers’ te gaan en dan te kiezen voor ‘nieuwe toevoegen’

Op de nieuwe pagina zie je een aantal velden om in te vullen die van belang zijn voor het toevoegen van een nieuwe gebruiker. Het begint met de ‘gebruikersnaam’ en dit kan van alles zijn wat voor jou van toepassing is op de nieuwe gebruiker. Denk hierbij aan de voornaam, achternaam of een combinatie van beiden. Dit is een verplicht veld om in te vullen. Het volgende verplichte veld is het emailadres dat de nieuwe gebruiker heeft. Omdat de persoon mogelijk het wachtwoord via de mail binnen krijgt is dit een verplicht veld.

De velden ‘voornaam’, ‘achternaam’ en ‘website’ kunnen ingevuld worden, maar deze zijn niet verplicht.

De volgende stap is het wachtwoord dat deze nieuwe gebruiker gaat gebruiken om in te loggen in het systeem. WordPress genereert tegenwoordig zelf al een sterk wachtwoord dat zichtbaar wordt wanneer je op de knop ‘wachtwoord tonen’ klikt. Nu kun je ervoor kiezen om zelf een wachtwoord voor de gebruiker te maken, maar hou er dan wel rekening mee dat deze niet al te makkelijk geraden kan worden door personen die niet in de site moeten komen. Een wachtwoord dat gelijk is aan de voornaam van de persoon is niet aan te raden.

Wanneer je zelf een wachtwoord wilt gebruiken dat WordPress niet als ‘sterk’ herkent moet je dit wel bevestigen door een vinkje in het desbetreffende veld te zetten.

De laatste stap van het toevoegen is het toewijzen van de rol die deze persoon gaat hebben in de saus. Denk hierbij goed aan wat de functie van de nieuwe gebruiker gaat zijn. Wanneer iemand bijvoorbeeld alleen artikelen schrijft is de auteur rol prima.

Klik op de knop ‘nieuwe gebruiker’ en het toevoegen is gelukt.

Pim is SEO specialist bij Blue Leopard. Hij zorgt maandelijks voor verbetering op het gebied van ranking, linkbuilding en de vindbaarheid van onze klanten. Daarnaast schrijft hij wekelijks een blog over zijn specialisme.

2 reacties op “Gebruikers toevoegen in WordPress

Laat een reactie achter