door Pim Kuhbauch

Eind september kondigde Google de nieuwe Google Penguin update aan. Nu begin november is de hele update doorgevoerd en dit heeft natuurlijk zijn uitwerking op de indexatie van websites. De aanpassingen zorgen ervoor dat websites steeds natuurlijker en sneller worden geanalyseerd. In dit blog zit ik grootste voordelen op een rij en leg ik uit waarom dit een goede zaak is.

Google Penguin update

Links worden individueel geschaald.

Voorheen werden websites met een slecht of ‘spammy’ linkprofiel in zijn geheel gestraft voor het gebruik hiervan. Deze manier werd als wat oneerlijk beschouwd omdat een paar slechte links een goed linkprofiel kunnen verpesten. Met de nieuwe update wordt de mogelijke waarde van een spam link niet meer meegenomen en dus heeft het geen nut meer voor de website ranking. Omdat de mogelijke straf van Google door slechte links wegvalt, kunnen beheerders wat vrijer links zoeken.

De nieuwe update werkt real time.

Door het toevoegen van deze update aan het Google algoritme wordt data in real time aangepast. Dit betekent dat er niet weer 2 jaar gewacht hoeft te worden op een nieuwe Penguin update, maar websites veel sneller de gevolgen zien van bijvoorbeeld goede links.

Dit real time bijhouden van een website zorgt voor een veel natuurlijkere samenwerking tussen website en SEO. De eigen website ziet veel sneller een groei in waarde bij het krijgen van uitstekende links en de concurrentie kan niet meer door het gebruik van spam links hoger staan in de zoekresultaten.

Google geeft links labels mee.

Hoewel goede links naar een website altijd nut hebben, is de plek of gebruik van deze link ook een indicatie van de kwaliteit. Staat de link op een pagina waar veel andere links ook worden vermeld staan, is de relevantie niet bijster hoog. Staat de link als bronvermelding of midden in de content is de relevantie vaak veel hoger. Dit zorgt er ook voor de tijd investeren om zulke links te krijgen veel meer waarde heeft gekregen.

SEO komt weer een stap dichter bij ‘echte’ marketing.

Door de verbeteringen van deze update, met het direct belonen van website voor het correct gebruik van SEO technieken en het devalueren van spam links, kan SEO steeds meer als echte strategie worden gezien. Omdat er nog steeds veel foute strategieën worden gepromoot, is dit weer een stap in de goede richting om SEO als een gerespecteerd en succesvolle strategie te zien.

Pim is SEO specialist bij Blue Leopard. Hij zorgt maandelijks voor verbetering op het gebied van ranking, linkbuilding en de vindbaarheid van onze klanten. Daarnaast schrijft hij wekelijks een blog over zijn specialisme.

Laat een reactie achter