door Sabra Issa

In deze handleiding leggen we je precies uit hoe je een nieuw blog aanmaakt op je WordPress website. Vorige week begonnen we met de basis. Deze week gaan we verder met de rest van de opties. Alle uitleg komt overzichtelijk op deze pagina, zodat je de handleiding altijd terug kunt lezen.

 1. Een nieuw blog aanmaken
 2. De titel en URL aanpassen
 3. De content invoeren
  1. Tekst
  2. Koppen
  3. Lijsten
  4. Links
 4. Afbeeldingen invoegen
 5. Een “lees meer” invoegen
 6. Een categorie selecteren
 7. Een uitgelichte afbeelding instellen
 8. Een voorbeeld van je blog bekijken
 9. Je blog publiceren
 10. Een concept opslaan
 11. De datum van publicatie aanpassen

 

1. Een nieuw blog aanmaken

[terug naar inhoudsopgave]

In je WordPress backend, zie je links een donkergrijs menu. Daar staat de optie “Berichten”. Als je daar met je cursor over gaat klapt er een submenu uit, waar de optie “Nieuw bericht” in staat. Je kunt ook op “Berichten” klikken en naar de overzichtspagina van je blogs gaan. Ook daar zie je een knop “Nieuw bericht”.

Een nieuw WordPress blog aanmaken
Afb. 01 – De optie “Nieuw bericht” in het dashboard.

 

2. De titel en URL aanpassen

[terug naar inhoudsopgave]

Je hebt de pagina “Nieuw bericht” geopend. Nu gaan we de titel en – als dat nodig is – de URL van je blog aanpassen.

Het eerste veld dat je in het hoofdscherm tegenkomt, is die van de titel. Hier voer je de titel van je bericht in. Als je het veld verlaat, zie je dat WordPress automatisch een zogenaamde “permalink” aanmaakt. Dit is de URL van je blog. Als je dat nodig vindt, kun je deze URL aanpassen door op het knopje “Bewerken” te klikken. Voer een nieuwe URL naam in en klik op “Ok”. Je URL is nu aangepast.

Een nieuw WordPress blog aanmaken
Afb. 02 – De titel en permalink aanpassen

 

3. De content invoeren

[terug naar inhoudsopgave]

We gaan beginnen met het leukste deel. 🙂 Je content invoeren in WordPress is gemakkelijk. De editor heeft echter wel veel opties, waardoor je even goed moet opletten wat je doet. Ik ga de meeste opties hieronder behandelen.

 

3.1 Tekst

[terug naar inhoudsopgave]

Je kunt tekst direct invoeren in de editor van WordPress.  Ook kan je tekst plakken vanuit bijvoorbeeld Word.

In dat laatste geval wil Word nog wel eens opmaak meenemen. Dat kun je makkelijk voorkomen door de optie “Plakken als tekst” aan te zetten. Deze zorgt ervoor dat de tekst die je kopieert als platte tekst wordt weergegeven. Dus zonder extra opmaak. De optie vind je hier:

Afb. 03 - De optie "Plakken als tekst"
Afb. 03 – De optie “Plakken als tekst”

 

3.2 Koppen

[terug naar inhoudsopgave]

In je tekst zullen waarschijnlijk wat koppen staan. Wanneer je vanuit een teksteditor je content plakt, verdwijnen deze meestal in WordPress. Je past je koppen zo aan:

3.2.1 Selecteer de tekst van de kop

Afb. 04 - Selecteer de kop
Afb. 04 – Selecteer de kop

3.2.2 Kies uit het dropdown menu, de optie “Koptekst 3”. Dit is de standaard kop. Koptekst 2 is een grotere variant. Koptekst 4 wordt zelden gebruikt.

Afb. 05 - Kies je koptekst opmaak
Afb. 05 – Kies je koptekst opmaak

3.2.3 Je geselecteerde tekst is nu een koptekst. Heb je de verkeerde tekst aangepast? Dan kan je tekst nogmaals selecteren, en in het dropdown menu de optie “alinea” kiezen. De tekst wordt dan weer een standaard alinea.

Afb. 06 - Je koptekst is opgemaakt
Afb. 06 – Je koptekst is opgemaakt

 

3.3 Lijsten

[terug naar inhoudsopgave]

Je kunt in WordPress 2 soorten lijsten aanmaken: een genummerde lijst en een ongenummerde lijst. Net als in Word dus. Dat doe je zo:

3.3.1 Zet je cursor op de plek waar je de lijst wilt hebben en klik op de knop “Opsommingslijst”. (wil je een genummerde lijst? Klik dan op de knop ernaast)

Afb. 07 - De optie "Opsommingslijst"
Afb. 07 – De optie “Opsommingslijst”

3.3.2 De regel wordt nu een lijst item. De kunt je cursor aan het eind van de regel zetten, en op Enter drukken om een nieuw lijst item te maken.

Afb. 08 - Een opsommingslijst maken
Afb. 08 – Een opsommingslijst maken

Een tip:

Als je met je cursor in een Opsommingslijst staat, en je wilt er toch liever een Genummerde lijst van maken, hoef je alleen op het desbetreffende knopje te klikken. WordPress verander dan automatisch de gehele lijst.

 

3.4 Links

[terug naar inhoudsopgave]

Je kunt gemakkelijk links in je tekst plaatsen naar je blogs, pagina’s of externe URL’s. Dat doe je zo:

3.4.1 Selecteer de tekst waar je een link van wilt maken en klik op het knopje “Link invoegen/bewerken”

Afb. 09 - Een link invoegen
Afb. 09 – Een link invoegen

3.4.2 Je ziet nu het volgende dialoogvenster waar je een link kan aanmaken.

Afb. 10 - Het dialoogvenster "Link toevoegen"
Afb. 10 – Het dialoogvenster “Link toevoegen”

Onder het kopje “Geef de URL van de bestemming” kun je een externe link opgeven. Bijvoorbeeld naar een andere website. Daar onder kun je aanvinken dat deze link zich opent in een nieuw venster. Zo kunnen bezoekers op je link klikken, zonder dat ze jouw website verlaten.

Onder het kopje “Of link naar bestaand bericht of pagina” kun je een interne link opgeven. Je ziet hier een overzicht van je recente pagina’s en blogs. Als je pagina of blog er niet tussen staat, gebruik dan het zoekvenster. Klik op je pagina’s of blogs, en WordPress maakt daar een link naar.

3.4.3 Naast het knopje “Link invoegen/bewerken” zie je het knopje “Link verwijderen”. Hier kun je een bestaande link weghalen. WordPress verwijderd dan alleen de link en niet de tekst zelf.

Afb. 11 - Een link verwijderen
Afb. 11 – Een link verwijderen

 

4. Afbeeldingen invoegen

[terug naar inhoudsopgave]

In je berichten en pagina’s kun je afbeeldingen invoegen.

4.1 Zet je cursor op de plaats waar de afbeelding moet komen. Klik op de knop “Media toevoegen”. Die knop bevindt zich boven de WordPress editor. Je ziet het volgende dialoogvenster:

Afb. 12 - Het dialoogvenster "Media invoegen"
Afb. 12 – Het dialoogvenster “Media invoegen”

4.2 Als de afbeelding die je wilt gebruiken al geupload is, kun je deze hier selecteren. Zo niet, dan klik je bovenaan op het tabblad “Bestanden uploaden”. Je ziet dan het volgende:

Afb. 13 - Bestanden uploaden
Afb. 13 – Bestanden uploaden

4.3 Nadat je je afbeelding heb geupload, verschijnt deze in je mediabibliotheek. Je ziet weer het venster uit stap 1 maar nu is je afbeelding geselecteerd. Rechts zie je een aantal opties. Die lopen we nu even door:

Afb. 14 - De geselecteerde afbeelding
Afb. 14 – De geselecteerde afbeelding

Bijlagedetails

Afbeelding bewerken: Je kunt hier je afbeelding bijsnijden als dat nodig is.
Permanent verwijderen: Verwijder je afbeelding uit WordPress.
URL: n.v.t.
Titel: Voer hier een titel voor je afbeelding in. Deze verschijnt nergens, maar is alleen bedoeld voor SEO. Bijvoorbeeld: “Dit is een nieuw blog”
Onderschrift: Je kunt hier een onderschrift invoeren. Deze verschijnt op je website, onder je afbeelding.
Alt-tekst: Deze tekst verschijnt als de afbeelding om de een of andere reden niet geladen kan worden. Meestal gebruik je hier dezelfde tekst als bij “Titel”.
Beschrijving: n.v.t.

Weergaveinstellingen

Uitlijning: Geeft aan of je je afbeelding gecenteerd wilt, of links/rechts uitgelijnd t.o.v. de tekst.
Link naar: mediabestand (standaard). Wil je niet dat je afbeelding linkt naar zijn originele versie? Selecteer dan “geen”.
Afmeting: WordPress kan je afbeelding verkleinen. Dat kun je hier aangeven. Wil je volledige afbeelding laten zien? Selecteer dan “Volledige grootte”.

4.4 Klik op “Invoegen in bericht”.

4.5 Wanneer je een afbeelding hebt ingevoegd in het bericht, kun je hem nog steeds aanpassen. Selecteer de afbeelding. Je ziet een aantal knoppen verschijnen. Je kunt de afbeelding opnieuw uitlijnen. Of klik op het potloodje op opnieuw het voorgaande dialoogvenster te zien.

Afb. 15 - De afbeelding in je blog bewerken
Afb. 15 – De afbeelding in je blog bewerken

 

5. Een “Lees meer” link invoegen

[terug naar inhoudsopgave]

Op sommige pagina’s wordt een deel van je blog weergegeven. Daaronder verschijnt een “lees meer” link. Als de gebruiker daarop klikt, kan hij het volledige blog lezen. De “lees meer” link voeg je zo in:

5.1 Zet je cursor op de regel waar de “lees meer” link moet komen. Klik op de knop “Lees-meer-tag invoegen”.

Afb. 16 - De optie "Lees-meer-tag"
Afb. 16 – De optie “Lees-meer-tag”

5.2 Je ziet nu in je editor een grijze stippellijn met de tekst “MORE”. Dit is je “lees meer” link. Je hoeft hier niks aan te doen. In je design is meegenomen dat deze link op de website netjes wordt weergegeven.

Afb. 17 - De ingevoegde Lees meer tag
Afb. 17 – De ingevoegde Lees meer tag

 

6. Een categorie selecteren

[terug naar inhoudsopgave]

Blogs kun je in categorieen plaatsen. Bestaat de gewenste catorgie nog niet? Dan kun je er meteen een aanmaken. Dat doe je in het blok “Categorieen” rechts van de WordPress editor.

Afb. 18 - Een categorie selecteren
Afb. 18 – Een categorie selecteren

Vink hier de gewenste categorie aan. Of maak een nieuwe aan door op de link “+ Nieuwe categorie toevoegen” te klikken.

 

7. Een uitgelichte afbeelding instellen

[terug naar inhoudsopgave]

Een uitgelichte afbeelding wordt vaak weergegeven op de homepage of op een overzichtspagina. Het is een (kleine) afbeelding die naast de titel en mogelijk samenvatting van uw blog komt te staan. U selecteert de uitgelichte afbeelding op dezelfde manier als dat u een normale afbeelding invoegt. U vind het blok voor de uitgelichte afbeelding rechts van uw editor, meestal onderaan:

Afb. 19 - Een uitgelichte afbeelding instellen
Afb. 19 – Een uitgelichte afbeelding instellen

 

8. Een voorbeeld van je blog bekijken

[terug naar inhoudsopgave]

Voordat je je blog online zet is het altijd handig om even te controleren hoe het er uit ziet. WordPress heeft een voorbeeld optie, waarbij je je blog kan bekijken zoals het online komt te staan. Die vind je hier:

Afb. 20 - Een voorbeeld van je blog bekijken
Afb. 20 – Een voorbeeld van je blog bekijken

 

9. Je blog publiceren

[terug naar inhoudsopgave]

Als je klaar bent met je blog, kun je deze publiceren. Na publicatie kun je uiteraard gewoon nog aanpassingen doen aan je blog. Je vindt de knop om je blog te publiceren hier:

Afb. 21 - Je blog publiceren
Afb. 21 – Je blog publiceren

 

10. Een concept opslaan

[terug naar inhoudsopgave]

Soms wil je later verder werken aan een blog, of even een schets invoeren. Je kan dan je blog opslaan als concept. Concept blogs staan niet online; alleen jij kan ze zien in het dashboard van WordPress. Je vindt de optie hier:

Afb. 22 - Een concept opslaan
Afb. 22 – Een concept opslaan

 

11. De datum van publicatie aanpassen

[terug naar inhoudsopgave]

Door de datum van publicatie aan te passen kun je twee dingen doen:

1. Blogs inplannen: Handig als je meerdere blogs wil publiceren gedurende een bepaalde tijd. WordPress publiceert ze automatisch op de aangegeven datum.
2. Blogs publiceren in het verleden: Soms wil je een blog invoegen zonder dat deze boven aan de lijst van blogs komt de staan op bijv. je homepage. Je kunt dan een datum in het verleden invoeren.

Je past de publicatiedatum van je blog aan in het blok “Publiceren”. Klik op de link “bewerken” naast de optie “Onmiddelijk publiceren”.

Afb. 23 - De datum van publicatie aanpassen
Afb. 23 – De datum van publicatie aanpassen

Bevestig je keuze door op “Ok” te klikken. De blauwe knop “Publiceren” veranderd nu in een knop “Inplannen”. (alleen bij een datum in de toekomst)

We schrijven regelmatig handleidingen voor WordPress. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan op Twitter, Facebook of Google+.

Laat een reactie achter