door Pim Kuhbauch

De laatste tijd zijn er steeds meer meldingen van spam en of hack pogingen op websites. Dit zorgt er tevens voor dat er binnen de zoekresultaten meer spam of gehackte content verschijnt wat erg onprettig is. Zowel voor eigenaren die een goed draaiende website willen hebben, als mensen die goede resultaten verwachten binnen de resultaten. In dit blog leg ik de link uit tussen je website beveiligen en SEO.

website beveiligen en SEO

Websites die niet goed beveiligd zijn of niet goed onderhouden worden hebben steeds meer last van meldingen van spam en hack pogingen. Er is vooral een grote groei in zogeheten lok en switch content. Dit is content waarvan lijkt alsof het een goed zoekresultaat is, maar waarbij je gelijk wordt doorverwezen naar een spam site. Dit zijn vaak websites voor gokken of pornografische inhoud. Aangezien jouw website hierdoor mee in aanraking komt, ziet Google ook jouw website als minder relevant.

Uiteraard kijkt ook Google naar deze ontwikkelingen, omdat het verzorgen van de juiste zoekresultaten daar uiteraard op 1 staat. Een Google Algoritme update is recentelijk wel doorgevoerd. Vooral om het verbeteren van meer relevante zoekresultaten, dit heeft echter geen invloed gehad op de stijging van deze verhoging in spam en hack activiteiten. Google heeft ook een eigen tool om te bekijken hoe jouw website wordt gezien.

Wat is hier tegen te doen?

Een niet goed beveiligde website kan veel invloed hebben op de prestaties en ranking in de zoekresultaten. Daarom is het binnen SEO ook een belangrijk punt om te controleren. Tevens is het ook een stukje service voor de bezoekers van de website die de juiste content willen zien. Gelukkig zijn er verschillende preventieve stappen die te volgen zijn om een website zo goed mogelijk te onderhouden en te beveiligen.

Wees alert en blijf altijd op de hoogte van de status van uw website. Zeker het dagelijks controleren van de website en het verkeer er naar toe zal er voor zorgen dat u zo snel mogelijk problemen kan oplossen.

Google Search Console wordt als SEO’er gebruikt om mogelijke foutmeldingen te observeren. Alle websites die wij beheren voegen we dan ook hier aan toe. Het verkeer, foutmeldingen en andere technische fouten worden hiermee altijd in kaart gebracht. Hierdoor kan er snel op worden gereageerd.

Software updates zijn vaak een grote oorzaak van mogelijke spam en hack pogingen. Probeer altijd de nieuwste updates van het platform, plugins etc, up to date te houden. Dit zorgt ervoor dat u hiermee geen problemen ondervind van verouderde versies. Deze zijn vaak makkelijker aan te vallen.

Wachtwoorden voor het inloggen op uw website. Bijvoorbeeld om als admin wat zaken aan te passen dienen altijd zorgvuldig te worden opgesteld. Spam en hack pogingen maken vaak gebruik van programma’s die wachtwoorden proberen te raden. Dit zijn vaak erg voor de hand liggende woorden en cijfercombinaties. Denk bijvoorbeeld aan gewoon de bedrijfsnaam als wachtwoord. Iets wat een computerprogramma uiteraard snel kan uitproberen.

De hosting van uw website is ook een onderdeel van uw beveiliging. Ervaart u vaak problemen hiermee, of zijn er vaak andere technische storingen is het verstandig om hier beter naar te kijken. Aangezien je vaak afhankelijk bent van de hosting partij voor beveiliging, is dit één van de belangrijkste aspecten om na te vragen.

Een back-up hebben van uw website is tegenwoordig een must. Spam en hack pogingen zijn vaak niet van een aard dat het heel uw website plat legt, maar het kan wel voorkomen. Uiteraard kunnen er ook andere technische problemen ontstaan waarbij een back-up een goede optie is. Bekijk altijd welke mogelijkheden er zijn om een back-up te laten maken.

Pim is SEO specialist bij Blue Leopard. Hij zorgt maandelijks voor verbetering op het gebied van ranking, linkbuilding en de vindbaarheid van onze klanten. Daarnaast schrijft hij wekelijks een blog over zijn specialisme.

Laat een reactie achter